Jak karmić swoich podopiecznych?
Istnieją trzy sposoby karmienia zwierząt domowych:
- Karmami komercyjnymi –gotowymi kupowanymi w sklepie (suche i wilgotne).
- Karmą przygotowywaną w domu- tradycyjne.
- Mieszaną karmą- trochę gotowej, trochę przygotowywanej w domu.
Każdy sposób ma swoje wady i zalety.
Karmienie tradycyjne- pokarm jest smaczny, zwierzęta chętnie go jedzą. A teraz wady:
- Łatwo doprowadza do otyłości
- Aby był prawidłowo zbilansowany konieczne jest dodawanie witamin i minerałów
- Często powoduje niestrawności- pozostawione resztki w misce ulegają zepsuciu
- Często wywołuje reakcje uczuleniowe- dodatki przypraw
- Predysponuje do powstawania problemów z zębami (miękki, nie wymaga gryzienia)
Karmy gotowe- mniej smaczne i mniej chętnie jedzone. Koniecznie należy sprawdzić skład (ilość mięsa w karmach tanich jest na bardzo niskim poziomie).
A teraz zalety dobrych karm komercyjnych suchych:
- Wiemy, ile karmy podać danemu zwierzęciu- tabelka i wyliczone kalorie
- Nie psuje się i jest wysoce strawny (niewielkie ilości odchodów)
- Rzadko uczula
- Wymaga żucia, oczyszcza mechanicznie zęby
- Łatwa w przygotowaniu- wystarczy nasypać odpowiednią ilość z pojemnika
Wybór należy do właściciela, ja swoją suczkę (owczarek szkocki) całe życie karmiłem profesjonalną karmą suchą i w dobrej kondycji dożyła ponad 14tu lat…. Już jej niestety nie ma L
W razie pytań proszę dzwonić- 601 76 74 94, lek wet Sebastian Hudyka specjalista chorób psów i kotów, gabinet weterynaryjny ul. Oś kartuska 12/11 (obok ul. Galaktycznej).